ODTÜ İnşaat Mühendisliği Öğrencileri Japonya’da Doğal Afet Öğrenci Değişim Programına Katıldı

Bölümümüz ile Niigata Üniversitesi Doğal Afetler Araştırma Enstitüsü arasında yapılan öğrenci değişim anlaşması ile bölümümüz lisans öğrencilerinden Berkutay Binol, Efe Çavuşoğlu, Mert Çelikkanat ve bölümümüz yüksek lisans öğrencisi ve araştırma görevlisi Hilmi Bayraktaroğlu, 18 Ağustos-21 Eylül 2017 tarihlerinde bir aylığına Japonya’da bulunmuşlardır.

Japonya Milli Eğitim Bakanlığı tarafından finanse edilen “GLocal Age 2020 Global Disaster Disaster Risk Reduction and Recovery Program”ı, öğrencilere heyelanlar, şiddetli yağışlar ve seller, radyoaktif kirlenme ve çevresel risk değerlendirme konularında eğitim alma şansı tanımaktadır. Bu kapsamda, öğrencilerimiz Japonya’da bulundukları süre içinde laboratuvar ziyaretleri ile yapılmakta olan araştırmalar hakkında bilgi aldılar, sabit hacimli direk kesme ve halka kesme deneyleri yaptılar, ve heyelan flüm deneylerine katıldılar. Ayrıca Tsukuba’daki araştırma merkezinde heyelan önlem yöntemleri ve erken uyarı sistemleri hakkında bilgilendirildiler. Niigata’da heyelan durdurma yapıları tasarlayan firmalara ve fabrika gezisine gittiler. Öğrencilerimiz ayrıca, 2011 yılındaki tsunami afetiyle zarar gören Fukushima Daiichi nükleer santralini ziyaret edip bir hafta boyunca radyoaktivite, olumsuz etkileri ve radyoaktif kirlenme temizleme yöntemleri hakkında seminerlere katıldılar. Öğrencilerimiz Japonya’da bulundukları süre boyunca Japon kültürü ve gelenekleri hakkında da bilgi sahibi olma imkanı yakaladılar. Niigata Üniversitesi program koordinatörü Prof. Fukuoka-sensei başta olmak üzere öğrencilerimize zaman ayıran bütün meslektaşlarımıza, öğretim üyelerine ve öğrencilere teşekkürlerimizi sunuyoruz.