"Kavramsal Hidrolojik Model ile Hidrolojik Döngü Parametrelerinin Elde Edilmesi" konulu projemiz TUBİTAK 1003-Öncelikli Alanlar Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı Kapsamında açılan çağrılardan SU301 çağrısı kapsamında desteklenmeye hak kazanmıştır.

Bu proje kapsamında Türkiye koşullarına uygun bir hidrolojik modelin oluşturulması hedeflenmektedir. Tümüyle açık kaynak üretilecek bu model kavramsal bir model olarak oluşturulmakla birlikte literatürde kabul görmüş fiziksel denklemler de kullanılacaktır, bu denklemler için gerekli olacak parametre sayısı mümkün olduğunca az tutulacak, ülke koşullarına göre elde edilebilen parametrelere öncelik verilecektir, yersel veriler ile sağlanamayan parametreler uzaktan algılama yöntemleri ile elde edilecektir. Aynı zamanda oldukça yeni yöntemlerden olan kozmik ışın sensörleri, dağılımlı sıcaklık sensörleri ve hidrojeofizik yöntemleri kullanılarak gelişen yeni teknoloji ve yöntemlerin ülke koşullarına adapte edilmesi sağlanacaktır. Bu kapsamda Seyhan havzasında belirlenen bir test havzasında mevcut yer ölçüm değerleri dikkate alınarak kavramsal modelin geliştirilmesinde gerekli yeni ölçümler gerçekleştirilecektir. Geliştirilen model hem akım hem de yeraltı suyu tablası gibi sınırlayıcı değerler kullanılarak kalibre edilecek ve havza parametrelerinin hassasiyet analizi de gerçekleştirilecektir. Althavza ölçeğinde gerçekleştirilen modelin başarısı ölçek büyütme yöntemleri ve öteleme yöntemleri kullanılarak havza ölçeğinde test edilecektir.

Projede İnşaat Müh. Bölümü Su Kaynakları Lab. öğretim üyeleri, Lancaster Üniversitesi'nden araştırmacı, DSI Etüt Plan Dairesi Başkanlığı'ndan araştırmacılar, DSI Adana, Konya Bölge'den araştırmacılar, Gazi Üniversitesi'nden, Ahi Evran Üniversitesi'nden araştırmacılar, özel sektörden Beray Müh., Hidrosaf Yazılım projede yer almaktadır.


Son Güncelleme:
31/03/2021 - 10:48