ERASMUS fakülte değişim programı kapsamında misafirimiz Prof. Dr. Murat Saatcioğlu (Kanada Ottawa Üniversitesi), tüm öğrencilere ve araştırmacılara açık iki seminer düzenleyecektir. Seminer programı aşağıda verilmiştir.

18.2.2020, 12:40, K1-106, Önceki Depremlerden Alınan Dersler

*Öz:* İnşaat mühendisliği altyapısının sismik performansını araştırmak için dünyadaki büyük depremlerden sonra çok sayıda keşif ziyareti gerçekleştirildi. Bu saha araştırmaları, yapıların sismik kırılganlığı ve sismik risk azaltma stratejileri hakkındaki mevcut bilgileri geliştirmek için geniş fırsatlar sunmaktadır. Önceki sekiz keşif gezisinden öğrenilen dersler, Meksika'daki 2017 Puebla-Morelos Depremi, 2013 Çin'deki Lushan Şehri Depremi ve Şili'deki 2010 Depremi de dahil olmak üzere son on yılın sismik olaylarına vurgu yapılacaktır. Sünek olmayan betonarme ve betonarme yığma yapılarda sismik eksikliklerin yanı sıra köprü altyapısının sismik davranışı tartışılacaktır. Depremler sırasında yenilenen binaların performansı eleştirel olarak incelenecektir. Anlaşılan acil eylemler ve dünya çapında sismik riski azaltmak için düzenleyici makamların kısa süreli belleği ile ilgili zorluklar nedeniyle, öğrenilen derslerin çoğunlukla her depremden sonra yeniden öğrenilen dersler biçiminde olduğu gösterilecektir.

21.2.2020, 13:40, K1-106, Patlama Tehdidi ve Patlama Yükleri Altında Sivil Altyapının Performansı

*Öz:* Yanlışlıkla meydana gelen patlamalar veya kötü niyetli bir terör eylemi sonucu ortaya çıkan şok dalgaları inşaat mühendisliği altyapısının güvenliği için ciddi bir tehdit olabilir. Patlamaya dayanıklı tasarımlar sivil binalar için yaygın değildir ve çoğu yapı kodu patlama yükleri için açık tasarımlar gerektirmez. Bu nedenle, binalar (ve diğer fiziksel varlıklar) patlama tehlikelerine karşı, özellikle de bomba boyutu (şarj ağırlığı), araba ve kamyon bombalarında olduğu gibi yüksekse ve patlama (uzaklaşma mesafesi) yakınsa savunmasızdır. Aşırı basınçları patlatmak için en kritik yapı bileşenleri, cam pencereler, perde duvarlar, betonarme kaplama ve duvar panelleri ile beton blok ve tuğla duvarları şeklinde bina kaplama unsurlarıdır. Bu elemanların arızalanması, süpersonik hızlarda binaya girebilecek parçalanma ve cam kırığı ile sonuçlanarak bina sakinleri için ciddi bir yaşam güvenliği tehlikesi oluşturabilir. Patlama yükleri yapısal elemanlar için de kritik olabilir. Alt kat sütunları, yüzey patlamalarına yakınlıkları ve üst katların genel mukavemet ve stabilitesinden sorumlu elemanlar olmaları nedeniyle patlama yüklerine karşı özellikle savunmasızdır. Ayrıca, bir yeraltı otoparkındaki iç patlama, yapısal plakalarda önemli hasara neden olabilir. Patlamaya bağlı şok dalgaları altındaki yapısal ve yapısal olmayan elemanların performansı, potansiyel hasar ve kritik altyapıya ilişkin risk örnekleri ile sunulacaktır.

* Dr. Murat Saatcioglu *, Ottawa Üniversitesi (Ottawa, Kanada) İnşaat Mühendisliği bölümünde seçkin üniversite profesörü ve İnşaat Mühendisliği bölümü üniversite araştırma başkanıdır. Aynı üniversitenin Tehlike Azaltma ve Afet Yönetimi Araştırma Merkezi'nin şu anki direktörüdür. Araştırma alanları arasında aşırı yüklere maruz kalan yapıların analizi, tasarımı ve yenilenmesi, özellikle deprem ve patlama yükleri bulunmaktadır. Sismik ve patlama yüklerine karşı binaların tasarımı ve güçlendirilmesi için Kanada ve ABD'de yapı kodu ve standart gelişimine önemli ölçüde katkıda bulunmuştur. Prof. Saatcioğlu, 2015 A.B. Sanderson Ödülü ve 2014 Kanada İnşaat Mühendisliği Derneği'nden Whitman Wright Ödülü, Amerikan Beton Enstitüsü'nden 2004 Wason Madalyası, Amerikan İnşaat Mühendisleri Derneği'nden 2000 Raymond C. Reese Araştırma Ödülü, 2001 ve 2004 Kanadalı Casimir Gzowski Madalyaları İnşaat Mühendisliği Derneği ve Amerikan Beton Enstitüsü'nden 1989 Charles Whitney Madalyası dahil olmak üzere çok sayıda ulusal ve uluslararası araştırma ve öğretim ödülü ve madalyası almıştır. Prof. Saatcioğlu, Kanada Mühendisler Akademisi, Kanada Mühendislik Enstitüsü, Amerikan Beton Enstitüsü ve Kanada İnşaat Mühendisliği Derneği üyesidir. Üç kitabın editör ve yazarlarından biri olan Prof. Saatcioğlu, 32 kitap bölümünün ve 220'den fazla teknik makalenin yazarı veya ortak yazarıdır. Ontario eyaletinde kayıtlı profesyonel bir mühendis olan Prof. Saatcioğlu'nun iki patenti bulunmaktadır.