Proje ismi: Sürdürülebilir ve Düşük Maliyetli Malzemeler İçeren İklime Dayanıklı 3D Yazdırılabilir Bina Bileşenleri (3D-PC): Hassas Nüfuslar İçin Düşük Maliyetli ve Yüksek Hızlı Konut Sağlanması.

Fonlayan Kuruluş: TÜBİTAK-British Council (Birleşik Krallık) İkili İşbirliği Programı

Projenin Amacı: Mülteciler ve depremzedeler gibi savunmasız gruplar için barınma ihtiyacının acil ve düşük maliyette karşılanması son derece önemlidir. Bu ihtiyaç, genellikle hızlı ve ucuz çadırlar ve prefabrik yapılar ile karşılanmaktadır. Fakat, bu çözümler devam eden savaşlar ve ekonomik dalgalanmalar sebebi ile geçici konutların neredeyse kalıcı hale geldiği insanları termal konforsuzluk, hastalık, yangın teklikesi ve güvenlik açıkları gibi istenmeyen sonuçları doğurabilecek kötü yaşam koşullarına mecbur bırakır. Bu gruplar için yapıların tamamen veya kısmen 3B yazdırılması uygun bir seçenek olabilir. 3D-PC projesi düşük maliyetli, sürdürülebilir malzemelerden iklime dirençli 3B yazdırılabilir yapı bileşenleri geliştirmeyi amaçlıyor. Proje kapsamında; yerel olarak temin edilebilen doğal ve atık malzemeler, yenilikçi bir aktivasyon-çekirdeklendirme tekniği ile 3B yazdırılabilir kompozitlere dönüştürülecek. Hesaplama mekaniği ve sayısal analiz ile optimize edilerek 3B yazdırılacak bina bileşenleri, yüksek termal performansa sahip esnek ve işlevsel geometrilere sahip olacak. Gerçeğe yakın boyutta bileşenler İSTON işbirliğinde yazdırılacak. Multidisipliner ve kapsamlı bir ekibin çalışmalar yürüteceği proje akademik yararlanıcılar, inşaat sektörü, politika yapıcılar ve yerel toplulukları kapsayan tüm kullanıcılar tarafından erişilebilen, istenen sürdürülebilirlik, maliyet ve esneklik yönlerini elde etmek için gereken adımlara rehberlik edecek kapsamlı bir çerçevenin hazırlanması ile sonlanacak. Proje sayesinde yaratılan uzmanlık ve teknolojik yetenekler, savunmasız gruplar için daha güvenli barınma olanağının yanında kalifiye işgücü için daha fazla istihdam sağlayacak, Türkiye ve Birleşik Krallık’ın inovasyon odaklı büyümelerine katkıda bulunan yeni tasarım konseptlerinin üretilmesine izin vererek döngüsel ekonomiyi destekleyecek ve ekonomiyi canlandıracak.

Proje Koordinatörleri: Dr. Çağla Meral Akgül (ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü), Dr. Çise Ünlüer (Glasgow Üniversitesi, Altyapı ve Çevre Departmanı)

Proje Süresi: 24 ay

Konsorsiyum:

• Çağla Meral Akgül, Ortadoğu Teknik Üniversitesi

• Çise Ünlüer, Glasgow Üniversitesi

• Hüsnü Dal, Ortadoğu Teknik Üniversitesi

• Y. Eren Kalay, Ortadoğu Teknik Üniversitesi

• İpek Gürsel Dino, Ortadoğu Teknik Üniversitesi

• Afşin Sarıtaş, Ortadoğu Teknik Üniversitesi

• Peter Grassl, Glasgow Üniversitesi

Total Budget: Açıklanacak


Son Güncelleme:
31/03/2021 - 10:48