Yeni Uluslararası Proje: Yüzer Güneş Enerji Sistemleri

Proje ismi: Çok Amaçlı Yüzer Güneş Enerjisi Santrali

Fonlayan Kuruluş: TÜBİTAK-MSRT (İran Bilim, Araştırma ve Teknoloji Bakanlığı) İkili İşbirliği Programı

Projenin Amacı:

Bu proje kapsamında; her iki ülkede de yapılacak olan deneysel ve sayısal modelleme çalışmaları ile, iki ülke için de yüzer güneş enerjisi santralleri tasarımı için uygun ve gerçekçi bir yol haritası sunulması planlanmaktadır. Çalışmada, göl ve rezervuarların güneş enerjisi potansiyeli belirlenmekle kalınmayacak, seçilen bölgeler için uygun tasarım geliştirilecektir.Güneş enerjisi potansiyelinden bu şekilde yararlanabilmek, artan enerji ihtiyacına bir cevap olabilirken, göl-rezervuar üzerine kurulan yüzer santrallerin güneş ışığını soğurması sebebiyle buharlaşmanın önemli miktarda önüne geçilebilir ve böylelikle su kaynakları korunabilir. Araştırma; yüzer güneş platformları için uygun yerlerin belirlenmesi, platform ve bağlama halatlarının hidrodinamik analizleri, farklı PV modellerinin elektrik ve mekanik performansının analizleri, sistem prototipinin testleri ve ekonomik analizinden oluşmaktadır. Proje, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SKH'ler) (United Nations Sustainable Development – 17 Goals to Transform Our World) ile uyumludur:

HEDEF 7: Erişilebilir ve Temiz Enerji

HEDEF 11: Sürdürülebilir Şehirler ve Yaşam Alanları

HEDEF 13: İklim Eylemi

HEDEF 17: Hedefler için Ortaklıklar

Proje Koordinatörleri: Dr. Elif OĞUZ (ODTÜ), Dr. Mahdi KHORASANCHI (Sharif Techonology University, İran)

Proje Süresi: 18 ay (Eylül 2021 – Mart 2023)

Konsorsiyum:

• Elif Oğuz, ODTÜ İnşaat Müh. Bölümü ve RÜZGEM-Rüzgar Enerjisi Araştırma Merkezi

• Nejan Huvaj, ODTÜ İnşaat Müh. Bölümü ve RÜZGEM-Rüzgar Enerjisi Araştırma Merkezi

• Raşit Turan, ODTÜ Fizik Bölümü ve GÜNAM-Güneş Enerjisi Araştırma Merkezi

• Mahdi Khorasanchi, Sharif Techonology University, İran, Makina Müh. Bölümü