Yeni Uluslararası Proje: Yüzer hibrit güneş ve rüzgar enerjisi

Proje ismi: Türkiye İçin Yüzer Hibrit Yenilenebilir Enerji Sistemleri

Fonlayan Kuruluş: TÜBİTAK-British Council (Birleşik Krallık) İkili İşbirliği Programı (Newton Fund Institutional Links)

Projenin Amacı:

Türkiye, 37 OECD ülkesi arasında en yüksek enerji talebi artış oranına sahip ülkedir. Büyüyen ekonomi ve artan nüfusa rağmen, Türkiye hala enerjisinin %90'ından fazlasını (çoğu ithal edilen) fosil yakıtlardan sağlamaktadır. Öte yandan, Türkiye çok sayıda yenilenebilir enerji kaynağının uygulanması potansiyeline de sahiptir.

Bu araştırma, rüzgar ve güneş enerjisini birleştiren hibrit yüzer platformlar için yeni tasarım konseptleri geliştirmeyi amaçlamaktadır. Bu yeni hibrit platformlar, tek bir yerde güç üretimini optimize etmekte ve ortak kullanılan iletim hattı ve destekleyici yapılar aracılığıyla maliyeti düşürmektedir. Yüzen platformlar, platformlarda sınırlı harekete izin veren, demirleme halatları ve zemin ankrajları ile deniz tabanı zeminine bağlanır. Deniz tabanı ankrajlarının tasarımı birçok faktöre bağlıdır.

Araştırma faaliyetleri üç kolda planlanmıştır: (1) Türkiye'de hibrit yüzer rüzgar ve güneş enerjisi platformları için uygun yerlerin belirlenmesi (hem açık deniz, hem de göller, baraj rezervuarları vb.), (2) deniz tabanı temellerinin/ankraj sistemlerinin analizi, (3) Temellerin/ankraj alternatiflerinin olasılıksal tasarımı ve optimizasyonu.

Proje, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SKH'ler) (United Nations Sustainable Development – 17 Goals to Transform Our World) ile uyumludur:

HEDEF 7: Erişilebilir ve Temiz Enerji

HEDEF 11: Sürdürülebilir Şehirler ve Yaşam Alanları

HEDEF 13: İklim Eylemi

HEDEF 17: Hedefler için Ortaklıklar

Proje Koordinatörleri: Dr. Nejan HUVAJ (ODTÜ), Dr. Ashraf Osman (Durham Universitesi, Birleşik Krallık)

Proje Süresi: 24 ay (Mart 2021 – Mart 2023)

Konsorsiyum:

• Nejan Huvaj, ODTÜ İnşaat Müh. Bölümü ve RÜZGEM-Rüzgar Enerjisi Araştırma Merkezi

• Elif Oğuz, ODTÜ İnşaat Müh. Bölümü ve RÜZGEM-Rüzgar Enerjisi Araştırma Merkezi

• Raşit Turan, ODTÜ Fizik Bölümü ve GÜNAM-Güneş Enerjisi Araştırma Merkezi

• Ashraf Osman, Durham Universitesi, Mühendislik Bölümü